swyzak

Direktlänk till inlägg 27 september 2010

Lidingöloppet - den långa versionen (30 km)

Av Johan - 27 september 2010 11:11

När jag stod på startgärdet på Kålltorp så var vädersituationen så långt från den som meteorolgerna utlovat hela veckan. Solen gassade från en klarblå himmel och det var lätt över 15 grader, egentligen inte det mest idealiska, jag hade nog önskat mulet, men det är onödigt att spilla energi på att gräma sig över vädret. Målet var hela tiden i mitt huvud (vilket jag inte direkt outat åt andra än Coachen) att gå under 1.53 (och därmed slå nytt PB), allt annat en ren bonus. Speciellt som jag inte varit fokuserad på Lidingö i huvdsak i höst och i synnerhet inte på något marathonlopp, vilket resulterat i klart färre terrängpass och lååånga intervallpass och långpass, så lite osäker var jag på hur kroppen skulle funka bortom 20 km´s markeringen i år...

Nåväl, lika oväntat som alla andra år ljöd startkanonen och rusningen var ett faktum, försökte hålla mig rätt kall men ändå positionera mig rätt hyggligt, kom hyggligt snabbt ikapp ett gäng bestående av en kille från Hälle IF och några orienterare (tyckte jag speakern sa vid senare tillfälle). Redan vid 2-3 km kände jag i kroppen att det inte kändes bra, inte i benen utan hela kroppen kändes som om jag löpte med nå´n slags minor sjukdom i kroppen, mucho strange, nerver eller vad det var? Riktigt crappy kändes det, men jag bet i och kunde hålla upp löpningen och hakade på i vår lilla grupp utan att göra något dragjobb, ty all kraft gick åt att bita i vid det tillfället. Fick min första vätska vid 8 km ihop med en gel, det gjorde all vändning som jag ser det, den allmäna glåmigheten försvann gradvis och vi jagade på. Strax var vi ikapp Peter Gross och en annan kille (som vi fick med oss i släptåg) och vi passerade 10 km på 36:38 och det började kännas bättre. Vi plockade löpare hela tiden och på det platta partiet fram till det hemska partiet med 14 km kvar gick det i god fart och målfarten hölls... Från 14 km kvar är som sagt det värsta partiet i hela loppet, upp och ned hela tiden och att finna en bra löprytm där är i det närmaste omöjligt, att tro att man ska kunna ligga på lika hårt där som under resten av loppet är lika med självmord. Här lät jag min grupp få gå så hårt dom ville, jag valde att "paca" ned mig själv för att inte gå mig död... Hade dom hela tiden inom synhåll och räckhåll ändå då dom mattades av sin körning. När vi kom upp på asfalten vid 19 km (?) var jag ikapp dom och kunde få min andra vätska och gel och kunde konstatera att mina två snedtramp jag gjort under den senaste kilometern inte smärtade alltför mycket (tackar min skateboardbakgrund mat fotstukningar för att fötterna tål nästan vad som helst). Kände mig nu rätt sliten såklart men jag visste att backen vid Grönsta skulle vara helt avgörande, hur jag kände mig efter den skulle ge en indikation om hur det skulle kunna gå... I backen vid Grönsta klättrade jag om och förbi min grupp och fick bara med mig en kille i rygg och dröm om min förvåning när benen kändes bra när det plattades ut igen (eller så bra dom kan vara efter 20 km mangling i terrängen). Snart plockade vi även in den andra brodern Gross (Henry) som hade en tung dag på ön. Jag kunde sträcka ut bra och det kändes inte alls så illa sista milen som det gjort de två senaste åren. Fram till Abborrbacken tog vi ytterligare nå´n löpare med tunga ben, jag fick dock släppa den andra killen ur sikte. Det kändes ok då, jag höll ändå en bra fart och jag kände att varenda utförslöpning var en riskfaktor nu, benen var rätt slut och det slet kapitalt och jag kunde inte rulla på helt avslappnat utför. Abborren blev tung men funkade och på toppen av den tog jag en stum Patrik Andersson (Hälle IF) stärkt av att plocka löpare så trummade jag på.

 

Med 3 km kvar cirka "det kan nog fan gå vägen!".

Foto: Susanne Sjöstrand


Trött? Javisst men ändå inte tokstum, vågade dock inte slappna av innan jag passerat Golfbanebacken (med 2 km kvar) då jag sett för många dö och varit döda på den biten efter den... När jag forcerat den och plockat Hälles orienterare Erik Öhlund kunde jag känna mig säker på att stå distansen ut... Tidsmässigt hade jag lite dålig koll, eller vid toppen av Abborrbacken hörde jag att speakern sa att tiden var 1.34:XX vilket jag gjorde ett överslag att jag skulle få pressa ur allt för att det skulle gå hela vägen, så efter sista rejäla stigningen dvs Golfbanebacken så gick jag allt jag kunde in, när jag vek in på målgärdet på Grönsta och såg klockan slå över till 1.52 var det en enorm nöjdhet som sköjde över mig där jag spurtade för allt jag var värd... In på 1.52:25 ynka 2 sekunder från att slå killen jag fick släppa med 7 kmkvar... Placeringen blev alltså 21:a (12:e svensk) vilket är min bästa placering på Lidingö (hittils måste man väl säga).

Utförslöpningen som är min akilleshäl var idag sämre än -08 vilket kändes, jag rullade inte på bra utför, så jag tror att det finns att tjäna på om man verkligen fokuserar på Lidingö till 100% nå´n gång. Så givetvis tror jag och måste tro att det går att ta sig runt ön snabbare... Men just nu är jag bara jävligt nöjd...! Tack till langarna, coachen och alla klubbisar längs banan som peppade grandiost (utan er alla hade det blitt inget)!

 
ANNONS
 
Anders Carlsson

Anders Carlsson

27 september 2010 13:30

Gratulerar till fint genomfört lopp. Härlig läsning och trevligt att få "följa med" dig på din resa runt Lidingö. Jag ska göra allt för att få göra den resan nästa år.

http://anderscarlsson.blogg.se

 
swyzak

swyzak

27 september 2010 13:37

Anders: Thnx a lot, hoppas verkligen att du kan komma till start nästa år...

http://swyzak.bloggagratis.se

 
Mackan

Mackan

27 september 2010 13:53

Det är kanonbra Swyzze. Grattis! Hoppas du fick din pizza efteråt.

http://www.sapiens.se

 
swyzak

swyzak

27 september 2010 14:11

Mackan: Nej, jag är fortfarande pizza-lös... Hopplöst! =)

http://swyzak.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Jakob ”den andra killen” Jansson :)

27 september 2010 14:24

Bra sprunget och grattis till det nya perset! Hade loppet varit några hundra meter längre hade du med lätthet passerat mig, för jag var duktigt sliten sista biten och hade inget mer att ge.

 
swyzak

swyzak

27 september 2010 14:50

Jakob: "Den andra killen" och jag vågade inte gå med dig eller orkade inte när du stack... Är jag ute och cyklar när jag antog att du var orienterare?

http://swyzak.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Jakob

27 september 2010 16:10

Jo, det stämmer att jag är orienterare som satsar lite mer och mer på ren löpning. Båda idrotterna har sina roliga sidor och är uppenbart nära besläktade.

Jag har varit inne på din blogg några gånger de senaste veckorna, kul läsning! Speciellt med tanke på att din träning är ganska likt min (i alla fall om man byter ut banpassen mot skogspass). Normalt sett är jag nog i och för sig ett par minuter efter i resultatlistan.

Eftersom jag inte kör så mycket med klocka (och kanske delvis för att jag kör relativt mycket på varierande underlag), så brukar jag ha lite problem att hålla jämn och bra fart på både tävling och träning. Så det var fint för mig att kunna hålla mig till den ”proffsiga” grupp löpare som vi ingick i under första två milen. Sedan kanske blev lite ryckigt när jag skulle försöka hålla farten vid ca 23km.

Lycka till på framtida lopp!

 
swyzak

swyzak

28 september 2010 07:30

Jakob: Jävligt bra jobbat av dig i lördags iaf och lycka till i framtiden så hoppas jag att vi ses på några andra tävlingar framöver, om inte annat på Lidingö nästa år?

http://swyzak.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johan - 26 januari 2011 13:33

Njet, lugn i stormen men jag kommer styra om bloggen till en ny plats. Anledningen är att den gått dubbel nu i ett par månader och jag pallar inte köra den på två ställen. Så från och med nu kommer ni kunna hitta den här...   Annars inget nytt......

Av Johan - 25 januari 2011 11:02


  Idag noterar vi att legenden Steve Prefontaine skulle blivit 60 år om han inte alltför tidigt gått bort i en tragisk bilolycka. Så idag jagar vi mil till hans minne... Tisdag betyder också, as usual betyder det snabblaufen på agendan. Idag...

Av Johan - 24 januari 2011 15:31

Spamar helt oväntat med två blogginlägg på en dag, jupp det har tränats igen 10,7 km på lunchen gör detta till en stabil dag med 20 km+ totalt över dagen... Nu ser vi bara framemot att storhandla på ICA Maxi i afton.Nu var det väl inte därför jag blo...

Av Johan - 24 januari 2011 09:12

Måndag igen, som vanligt innehåller helgen så mycket annat att skriva på bloggen så det har rådit radiotystnad, för den skull har det inte varit helt kavlugnt, inte träningsmässigt iallafall. Lördagsförmiddagen sprangs det långpass, 30 km skrapade...

Av Johan - 21 januari 2011 21:37

Jaha när klockan börjar närma sig 21.30 börjar man se lite i kors, kan bero på att Folke tyckte att dagen skulle börja 04.30 imorse... När han i sin tur bara sov en timma på dagis mellan 09.30-10.30 idag så var han än mer korsögd när jag lade hono...

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ swyzak med Blogkeen
Följ swyzak med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se